Komisja Cyfryzacji, Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii

15
listopad
2018

Posted by nawiejskiej

Posted in Komisje Sejmowe

0 Comments

18 lipca 2018

 

Komisja Cyfryzacji, Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii /CNT/ rozpatrzyła informację Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o nowoczesnych technologiach w rolnictwie.
Informację przedstawił podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Ryszard Zarudzki.
Zaplecze naukowo-badawcze dla sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich w Polsce stanowią instytuty badawcze nadzorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, szkoły wyższe (9 uczelni, 47 wydziałów) nadzorowane przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz instytuty naukowe Polskiej Akademii Nauk. Ponadto w wybranych obszarach działalności badawczej związanych z tematyką rolniczą i pokrewną prace naukowo-badawcze realizują także instytuty badawcze nadzorowane przez Ministra Energii, Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Ministra Środowiska czy też Ministra Zdrowia. W nadzorze Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 10 instytutów badawczych, z czego 5 posiada kategorię A, w tym 1 kategorię A+. Ponadto 6 instytutów posiada status państwowego instytutu badawczego, co stanowi aż 35% wszystkich jednostek naukowych o takim statusie w Polsce.
Instytuty badawcze podległe Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizują prace naukowe i badawczo-rozwojowe we wszystkich obszarach kompetencji społeczno-gospodarczej ministra właściwego do spraw rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych, tj.: agronomii, biotechnologii, ekonomiki rolnictwa, inżynierii rolniczej, ochrony i kształtowania środowiska, ogrodnictwa, technologii żywności i żywienia, weterynarii oraz zootechniki.
Ponadto w celu wzmocnienia transferu wiedzy pomiędzy nauką a praktyką rolniczą utworzona została, w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW), Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Sieć ma na celu przede wszystkim ułatwianie wymiany wiedzy, informacji oraz dobrych praktyk w zakresie innowacji oraz wspieranie wdrażania innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
W ostatnich trzech latach w instytutach badawczych resortu rolnictwa opracowano rozwiązania technologiczne takie jak m.in.: zastąpienie tradycyjnego, mineralnego nawożenia plantacji buraka cukrowego pofermentem z biogazowni wysłodków buraczanych (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie); wykorzystanie naturalnej odporności na zarazę ziemniaka oraz zastosowanie nowych narzędzi w hodowli odpornościowej (Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie); wykorzystanie innowacyjnych narzędzi teledetekcyjnych do monitorowania stanu agrocenoz (Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu); technologia uprawy i kombajnowego zbioru deserowych owoców pestkowych (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach); technologia pielęgnacji warzyw korzeniowych na plantacjach ekologicznych (Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach); opracowanie molekularnej metody określania tożsamości odmianowej roślin i surowca chmielowego (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach); zdalna, automatyczna kontrola użytkowości krów mlecznych z wykorzystaniem oprogramowania do zarządzania stadem (Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie); opracowanie i wdrożenie testu online BETA TEST do diagnostyki włośnicy (Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach).
W dyskusji poruszano kwestie dotyczące m.in.: małej retencji wody w gospodarstwach rolnych, zastąpienia genetycznie modyfikowanej soi jako paszy na wysokobiałkowe rośliny strączkowe, wykorzystania satelit do kontroli nawodnienia pola oraz możliwości mechanizacji zbioru owoców miękkich.