W pierwszym czytaniu Izba pracowała także nad poselskim projektem ustawy o sprzedaży żywności przez rolników

07
październik
2016

Posted by nawiejskiej

Posted in Na Wiejskiej

0 Comments

Celem projektu jest stworzenie warunków do sprzedaży produktów spożywczych wytwarzanych przez rolników w sposób tradycyjny, domowy, z własnego gospodarstwa. Proponowana ustawa ma przywrócić tradycyjną rolę rolnika jako wytwórcy i przetwórcy żywności oraz otworzyć nowy rynek naturalnej i zdrowej żywności dla konsumentów.

Ma również poprawić budżety domowe gospodarstw rolnych, szczególnie małych i średnich. Chodzi też o likwidację szarej strefy sprzedaży przetworzonych produktów rolnych. Projekt dotyczy produkcji, przetwarzania oraz sprzedaży przez rolnika żywności nieprzetworzonej i przetworzonej. Sprzedaż ma być prowadzona tylko w sposób i w miejscach określonych w projekcie (np. w miejscach wytworzenia żywności, zamieszkania sprzedającego lub kupującego, na targowiskach, festynach, wystawach). Dopuszczone ma być też prowadzenie sprzedaży na terenie całego kraju, bez limitu odległości od gospodarstwa. Projekt określa zasady przetwarzania przez rolnika produktów żywnościowych przeznaczonych na sprzedaż (chodzi m.in. o przetworzenie w sposób naturalny i tradycyjny, bez dodatków sztucznych i identycznych z naturalnymi). Ponadto projekt wprowadza domniemanie, że rolnik jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo żywności oraz warunki higieniczne dla produktów przeznaczonych do sprzedaży. W projekcie zaproponowano, aby z podatku dochodowego zwolniony był przychód z tytułu sprzedaży bezpośredniej przez rolnika do 75 tys. złotych rocznie. Uzasadnienie projektu przedstawił poseł Jarosław Sachajko. Marszałek Sejmu po zasięgnięciu opinii Prezydium Sejmu proponuje skierowanie projektu do Komisji Finansów Publicznych oraz Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dyskusji zgłoszono wniosek o skierowanie projektu wyłącznie do Komisji Rolnictwa i do Komisji Zdrowia. Zostanie on rozstrzygnięty w głosowaniach na następnym posiedzeniu.