Komisja Gospodarki i Rozwoju

19
lipiec
2018

Posted by nawiejskiej

Posted in Komisje Sejmowe

0 Comments

9 maja 2018

Komisja Gospodarki i Rozwoju /GOR/ przeprowadziła pierwsze czytanie senackiego projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (druk nr 2431).
Uzasadnienie projektu przedstawił senator Antoni Szymański.
Projekt ma na celu:
– nałożenie na sprzedawców żywności o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m² obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne, opłaty za marnowanie żywności oraz kar (przez wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej) w przypadku nie zawarcia takich umów (chyba, że sprzedawca wykaże, że nie miał możliwości jej zawarcia);
– wprowadzenie definicji: „marnowania żywności”, „żywności na cele społeczne”, „sprzedawcy żywności”.
Po zakończeniu pierwszego czytania Komisja powołała podkomisję nadzwyczajną, do której skierowała ww. projekt. Przewodniczącym podkomisji został poseł Paweł Kobyliński (N).